Inleiding

Geschreven door Lisanne Imholz-Komijn.

Waar kwam de oudst bekende Brussee voorvader “Samuel Jacobsen” te Rijnsburg vandaan? Dat was de aanleiding waardoor ik in 2016 in contact kwam met Nic Brussee. Was hij een gevluchte Hugenoot uit Frankrijk. Een Vlaamse of Joodse vluchteling? Was hij überhaupt een vluchteling? En nog een belangrijke vraag in ons onderzoek was. Hoe kwam de familie Brussee aan zijn achternaam? Het leek mij een leuke, interessante uitdaging hier antwoorden op te vinden en zo begon onze zoektocht.

30 jaar geleden begon ik als hobby met stamboomonderzoek. Inmiddels houd ik me het liefst bezig met moeilijke stamboom vraagstukken zoals die van Brussee. Dit onderzoek vroeg ook om DNA onderzoek in aansluiting op de archiefvondsten. Dat was voor mij een nieuwe interessante uitdaging. Uiteindelijk is het ons gelukt de antwoorden die we zochten te vinden.

De drijvende kracht om alle vondsten en verbanden vast te gaan leggen op deze website is Nic Brussee. Zonder hem was ook het zo belangrijke DNA onderzoek van meerdere Brussee’s er niet geweest. De samenwerking is fantastisch! En heeft boven verwachting geleid tot een doorbraak in de buitenlandse herkomst van de Brussee’s!

Mijn eigen connectie met de familie Brussee is mijn overgrootmoeder “Janna Brussé 1867-1916”, dochter van Adrianus Brussé en Adriana Huisman. Deze tak komt van Ouderkerk aan de IJssel en loopt naar Pieter Brussee, geboren in 1705 te Rijnsburg. Hij was een zoon van Samuel Jacobsen Brussee 1673-1713 te Rijnsburg. Bij deze voorvader komen de voorvaderlijke lijnen van Nic Brussee en mij bij elkaar. Nic zijn voorvader Jan Jacobsen Brussee, circa 1675-1756, was een broer van de bovengenoemde Samuel Jacobsen Brussee.

U kunt de verschillende voorvaderlijke lijnen Brussee vinden in de “Interactieve Stamboom” op de homepage onder de kop “STAMBOOM”. Hierin kunt u door de stamboom heen bewegen en verschillende Brussee lijnen ontdekken.

Voor € 15,= aan donatie kan ook uw Brussee voorvaderlijke lijn toegevoegd worden aan de Interactieve stamboom! Mail daarvoor uw Brussee stamboom naar onderstaand mailadres.

Het stamboomonderzoek loopt nog door en ons volgende doel is, Y-dna onderzoek doen in het land van herkomst. In de hoop daar een goede Y-dna match te vinden. Dat is van belang omdat er geen doopinschrijvingen zijn van de eerste 17e eeuwse Brussee’s te Rijnsburg. Misschien zijn ze er nooit geweest of zijn ze verloren gegaan. Wel heb ik vondsten gedaan, die samen met het Brussee DNA, verwijzen naar de hoogst waarschijnlijke vader van Samuel Jacobsen.

Wilt u meer weten over het archief en DNA onderzoek naar de vader van Samuel Jacobsen? En wilt u meer interessante details en verhalen over de zeer oude oorsprong van de familienaam Brussee te weten komen?

Doe een DONATIE via deze website!

Dan helpt u ons met verder Brussee Y-DNA onderzoek!

Bij iedere € 50,= die binnenkomt aan donatie, zal een nieuwe pagina over de Brussee herkomst op deze website worden geplaatst. Deze zullen voor alle geïnteresseerden toegankelijk zijn.

De donatieknop kunt u vinden via de homepage onder de kop “DONATIE“.

Zo kunnen we elkaar helpen de Brussee stamboom verder uit te bouwen. Ik hoop daarom op uw steun en dat ik nog vele pagina’s over de onbekende interessante Brussee familiegeschiedenis aan deze website kan toevoegen.

Copyright

U mag informatie van deze website overnemen voor uw eigen stamboom. Maar zoals de auteurswet/copyright voorschrijft, vraag ik u de bron erbij te vermelden zoals; de naam van deze website en mijn naam.

Als bij de informatie op deze website, die u overneemt, al een bron vermeld staat, is het voldoende alleen die bron over te nemen.

Mijn hartelijke dank daarvoor!

Ik wens u veel stamboom leesplezier op deze website. Voor vragen, aanvullingen en/of opmerkingen kunt u mij bereiken op onderstaand mailadres.

Lisanne Imholz-Komijn

Datum publicatie: 26 mei 2022

E-mailadres: Brussee@klimda.nl