1.1 Autosomale DNA resultaten

Update: april 2023

Wat is autosomaal DNA

Een autosomale DNA-test onderzoekt alleen de autosomen – dat wil zeggen, de chromosomen in je DNA die niet geslachtschromosomen zijn. Deze chromosomen bevatten DNA-code die van beide ouders in willekeurige combinaties wordt geërfd. Dus een autosomale DNA-test zal je niet noodzakelijkerwijs vertellen welke ouder een bepaalde DNA-sequentie heeft doorgegeven. Maar omdat het een veel breder bereik van DNA omvat dan de andere soorten, is het de enige soort die kan worden gebruikt om matches te vinden van alle recente voorouders.

Het autosomale deel bestaat uit 22 chromosomenparen; van elk paar krijg je één chromosoom van je vader en één van je moeder. Je krijgt niet automatisch steeds één chromosoom uit een chromosomenpaar van b.v. je vader, maar er kan recombinatie plaatsvinden. Dan krijg je een chromosoom van je vader die voor een deel van zijn vaders chromosoom (mijn opa) komt en voor een deel van zijn moeders chromosoom (mijn oma). Er heeft dan een knip plaats gevonden, en de twee delen zijn weer aan elkaar geheeld. Over de 22 chromosomen vindt er zo’n 30 keer een splitsing plaats.

Ruwweg: hoe langer een chromosoom is, hoe meer kans dat een chromosoom zich splitst. Voor wat betreft de naamgeving: chromosoom 1 is het langste chromosoom en chromosoom 22 is de kortste. Bronnen: www.education.myheritage.nl, www.genografie.nl

Afbeelding 1:

DNA onderzoek mogelijkheden
Afbeelding 1: Via de blauwe lijn kan het Y-DNA onderzocht worden. Via de rode lijn kan het mtDNA onderzocht worden. Alle voorouders van alle drie de kleuren samen is het autosomale DNA van een persoon dat onderzocht kan worden op familieverbanden van andere personen die ook een autosomale DNA test hebben gedaan. Van de personen in grijs wordt geen DNA meer gedeeld, alhoewel het ook voorouders zijn. Van de recente voorouders wordt steeds zo’n 50% van het DNA verdeeld. Na ongeveer vijf generaties wordt dit anders. Dan zijn er voorouders waarvan men kleine stukjes DNA heeft en voorouders waar men geen DNA van heeft. Hoe verder men terug gaat, hoe kleiner de kans dat men nog een gezamenlijk stukje DNA vindt. Bron: www.genografie.nl

Resultaten autosomale DNA test van Nic Brussee bij 23&Me

In maart van 2022 zijn de resultaten van de autosomale DNA test, uitgevoerd bij 23&Me, bekend geworden. Bij deze organisatie is het testen interessant , omdat deze over een zeer grote en wereldwijde database beschikken. Dat geeft een zo duidelijk mogelijk overzicht van de etniciteiten die zich in het autosomale DNA bevinden.

In afbeelding 2 zijn de 22 chromosomen te zien. Aan de linkerkant staan de gevonden etniciteiten vermeld die gevonden zijn in Nic zijn autosomale DNA. Iedere etniciteit staat aangeduid met een kleur.

Daarnaast staan de 22 chromosoomparen. Één chromosoom van de vader en één chromosoom van de moeder. Ieder chromosoom laat de kleur van de etniciteit zien. De grootste etniciteitsgroep in Nic zijn autosomale DNA is Frans/Duits, maar liefst 89,3%. Bij deze groep behoren ook Nederland en België.

Afbeelding 2:

Bron: 23andme.com

Afbeelding 3 laat in de groep Frans/Duits naast de provincie Zuid-Holland een verrassende plaats van herkomst zien. Namelijk in de Franse provincie Auvergne-Rhône-Alpes.

Afbeelding 3:

Afbeelding 4 laat vier Franse provincies zien, waar de sterkste DNA overeenkomsten te vinden zijn. Van deze vier komt de provincie Auvergne-Rhône-Alpes het sterkste overeen. Dit betekent dat in dit gebied overeenkomend autosomaal DNA voorkomt, bij personen die zich in de 21ste eeuw hebben laten testen op het autosomale DNA.

Afbeelding 4:

Afbeelding 5:

Laat de belangrijkste plaatsnamen zien van de Franse provincie Auvergne-Rhône-Alpes.

Het Britse en Ierse DNA dat een 18e eeuwse voorouder droeg, komt overeen met Nic zijn kwartierstaat. Bij de voorouders van zijn moeder werd in 1779 zijn voormoeder Jacoba Mackenzie geboren te Oudewater. Haar overgrootvader Mackenzie was in de 17e eeuw afkomstig van het Schotse Hebriden eiland “Lewis”.

Het kleine percentage Scandinavische DNA kan toegeschreven worden aan Nic zijn Nederlandse voorouders.

Onderstaande etniciteiten die van belang zijn voor ons onderzoek herkomst van Brussee, zijn niet getraceerd:

In afbeelding 6 is zelfs te zien hoeveel generaties het geleden is, dat Nic zijn voorouders het Frans/Duitse DNA droegen. Dat blijkt zeer recent te zijn. Het moet gaan om zijn grootouders of ouders die geboren zijn tussen circa 1880 en 1910.

Afbeelding 6:

Na onderzoek van Nic zijn kwartierstaat en zijn autosomale DNA resultaten, is te zien dat Nic een zeer geschikte kandidaat is, om met deze DNA test de Brussee herkomst te achterhalen. De redenen daarvoor zijn de volgende:

  • De voorvaderlijke lijn naar Samuel Jacobsen, geboren rond 1615 is 9 generaties terug. De meeste Brussee’s zijn meer generaties verwijderd van de eerste Brussee voorvader te Rijnsburg.
  • Bij de voorouders aan zijn moederskant komt tot zeker 7 generaties terug geen Franse herkomst voor. Wel heeft zij voorouders uit Duitsland en de Britse eilanden.
  • De voorouders aan Nic zijn vaderskant laten tot zeker 7 generaties terug geen Duitse herkomst zien. Wel heeft hij voorouders met een Vlaamse en Noord-Franse afkomst.
  • Nic zijn autosomale DNA bevat extra Brussee DNA. Dit komt door de voorouders van zijn grootmoeder aan vaderskant. Haar voormoeder van 4 generaties terug, was ook een Brussee en een nichtje van zijn Brussee voorvader in zijn voorvaderlijke lijn.
  • En als laatste een dosis GELUK bij overerving van het autosomale DNA. Dat 9 generaties later er nog voldoende DNA van de eerste voorvaderen Brussee aanwezig is, om de herkomst te kunnen bepalen.

Met deze informatie aan afkomst van voorouders, kan worden vast gesteld dat het Duitse DNA gedragen werd door Nic zijn moeder. En het Franse DNA gedragen werd door Nic zijn vader, Govert Cornelis Brussee. Het Noord-Franse DNA kan afkomstig zijn van de Vlaamse voorouders of de Noord-Franse voorouders “de Rousseau”.

Het Oost-Franse DNA is interessante informatie. In de kwartierstaat is geen familie aan te wijzen, waarvan bekend is daar vandaan te komen. Daardoor blijft alleen de voorvaderlijke lijn van Brussee over, die uit deze Franse regio afkomstig moet zijn. Zie de kwartierstaat onder het kopje “Stamboom” via de homepage.

Deze Franse herkomst via deze Brussee DNA test is voor mij van groot belang voor de vondsten die ik eerder gedaan heb in de archieven. Het bevestigt mijn vermoeden dat de vader van Samuel Jacobsen toch als militair afkomstig moet zijn uit Frankrijk in plaats van Schotland. Dat vermoeden is er sinds een paar jaar, nadat ik het oudst Nederlandse archiefstuk vond van 1603 met daarin de vermelding van een JACQUES BROUSSÉ. Deze achternaam is waarschijnlijk de oorspronkelijke Franse achternaam. Meer informatie over deze interessante vondst en anderen staat beschreven in hoofdstuk 2.6.

Kijken we naar de herkomstresultaten van het Brussee Y-DNA, Zuid-Oost Frankrijk, dan is een herkomst uit de Auvergne/Rhône-Alpen van vele eeuwen later goed mogelijk. De Auvergne en de Languedoc behoorden in de Middeleeuwen tot het gebied dat genoemd werd OCCITANIË, PAYS D’OC (Frans). Zoals te zien is op onderstaande afbeelding 7, behoorde ook Catalonië tot dit gebied. Het Brussee Y-dna, dat beschreven staat in hoofdstuk 1.2, bevestigt een verre herkomst van circa 1000 jaar v.Chr. van de Brussee voorvaderlijke lijn, in het gebied van Catalonië en de Pyreneeën.

Link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Occitani%C3%AB_(streek).

Afbeelding 7:

Bron: https://lejournaldugers.fr/article/1852-histoire-de-l-occitanie-12-septembre-1213

Deze tekst is samengesteld en geschreven door Lisanne Imholz-Komijn – Copyright 2022/2023 – Update: april 2023