3.2 Familiebanden tussen de graven van Carcassonne en de Spaanse Mark (Vic)

De namen BROUSSE(S) / BROSSA(S) en de Brussee DNA kenmerken en matches doen vermoeden, dat de voorvaderlijke lijn van Brussee in de Middeleeuwen zich bevond onder de Catalaanse/Occitaanse aristocratie die opgericht was aan het einde van de 8e eeuw door de Frankische heerser Karel de Grote. Zie voor het verband van de naam Brousse(s) met de Belloniden dynastie, hoofdstuk 2.8 – Herkomst Franse naam BROUSSES.

De eerste bekende graaf van Carcassonne en Razès was BELLON (ca. 770 – ca. 812). Hij vocht zij aan zij met Karel de Grote tegen de Saracenen. Als dank werd hij beleend met de stad en het graafschap. 1. Hij was de stichter van de Bellonidendynastie die zijn hoogtepunt bereikte in Wilfred de Harige, stamvader van het Huis Barcelona. 2.

Tijdlijn van de graven van Carcassonne.3:

Bellonides

Bello, eerste graaf van Carcassonne, voor 812

Gisclafred († 821), graaf van Carcassonne, zoon van de vorige.

821-837 : Olibia I († 837), graaf van Carcassonne, broer van de vorige.

837-879 : Olibia II († 879), graaf van Carcassonne, zoon van de vorige.

872: Bernard van Rouergue

879-906 : Acfred I, graaf van Carcassonne, broer van Olibia II.

906-908 : Bencio († 908), graaf van Carcassonne, zoon van Olibia II

908-933 : Acfred II († 933), graaf van Carcassonne, broer van de vorige.

De familierelatie tussen de graven van Carcassonne en de Spaanse Mark:

Olibia II (Olivier II) van Carcassonne presideerde in 873, samen met zijn broer Acfred en zijn “neven” Wilfred of Guifré de harige graaf van Barcelona en Miron I de oude graaf van Cerdanya bij de wijding van de kerk van Formiguères en Capcir toen in het graafschap Razès.

In 874 deed hij een schenking aan de abdij van Saint-Martin-Lys in het graafschap Razès van onroerend goed gelegen in Axat. Mogelijk verloor hij in 874 het burggraafschap Fenouillèdes en Peyrapertusès aan zijn neef Miron de Oude, graaf van Cerdanya.2. In 879 volgde zijn broer Acfred I hem op in Carcassonne en Razès.

Eerste graaf van Catalonië – Wilfred de Harige 840 – 897 citaat:

“Aan de figuur van Wilfred moeten we de feitelijke onafhankelijkheid van de Catalaanse graafschappen ten opzichte van het Frankische koninkrijk en de oprichting van een uitgebreide patrimoniale basis toeschrijven. Een van zijn belangrijkste acties was de herbevolking van de vlakte van Vic (878-881), een uitgestrekt niemandsland gelegen tussen de Karolingische en islamitische domeinen, dat later het graafschap Osona zou worden. Daar stichtte hij de kloosters van Ripoll en San Juan de las Abadesas en herstelde hij het bisdom Vic.” 4.

De plaats VIC(H) lag er in de eerste helft van de 9e eeuw verlaten bij door de Moorse invallen en overheersing. De bevolking was in die periode de Pyreneeën in gevlucht. Dat is o.a. een reden waarom heden ten dage in het bergdorp Val d’Aran de grootste concentratie Y-dna onder de mannen met SNP R-SRY2627″ voorkomt. Op de heuvel van de oude stad Vic(h) dat werd genoemd L’Esquerda de Ter is een Y-dna SNP match “R-Z202”gevonden uit deze periode. Zie hoofdstuk 1.3 Y-dna migratieroute Brussee.

Guifred de Harige wordt beschouwd als de eerste graaf van Catalonië in de negende eeuw. Hij is een zoon van Sunifred I van Barcelona die geboren werd te 805 in Girona.

Sunifried van Barcelona (ca. 810 – 849)

was een zoon van Borrell van Osona. In 829 kreeg hij van Lodewijk de Vrome een leen in de omgeving van Narbonne, als opvolger van zijn vader. Vijf jaar later werd hij benoemd tot graaf van Urgell en van Cerdagne, graafschappen die hij eerst nog moest veroveren omdat ze werden beheerst door lokale adel en buiten het Frankische rijk vielen. In 835 lukte het hem om Cerdagne te veroveren en in 838 veroverde hij ook Urgell.

Bij de inval van de Moren in Septimanië in 841 hield Sunifried hen staande. Na de executie van Bernhard van Septimanië in 844, verwierf hij de mark Gothië en werd hij graaf van Barcelona. Als markies van Gothia verkreeg hij van koning Karel de Kale de graafschappen; BarcelonaGironaOsonaBesalúNarbonneBéziersNîmes en Lodève.

In 849 sneuvelde Sunifred tegen Willem, een zoon van Bernhard van Septimanië. 5.

Hypotetische huwelijksverbintenis tussen Spaanse markgraafschap en Carcassonne

In 840 vond het huwelijk plaats tussen graaf Sunifred I en Ermisenda. Zij was waarschijnlijk een dochter van graaf Bello van Carcassonne. 6. Hun kinderen zijn:

Graaf Borrell I van Osona circa 770 – 820

Was de vader van Sunifred I. Hij was graaf van Osona vanaf circa 797. Borrell was tevens graaf van Urgell en van Cerdanya. Hij was een edelman van  Visigotische  afkomst en streed aan de zijde van de Franken tegen Al-Ándalus.

Aan het eind van de 8e eeuw streden de Franken onder Karel de Grote en later onder diens zoon Lodewijk de Vrome tegen de Moren. Rond 797 veroverde Borrell de stad Vic en de regio eromheen. Waarschijnlijk als beloning voor zijn diensten ontving hij van de Franken daarvoor het nieuwe graafschap Osona, in het Latijn Áusona. Vic(h) werd de hoofdstad van dit graafschap.

In 801 deed Borrell mee aan de succesvolle belegering van Barcelona. Hij nam in 804 en 805 ook deel aan de militaire expeditie tegen Tortosa, dat in 714 door de Moren was bezet. Hij wordt echter niet meer genoemd in de bronnen die te maken hebben met de veldtochten van 807, 808 en 809. 7.

Borrell de Osona - Wikipedia, la enciclopedia libre
Domeinen van graaf Borrell. Bron: Borrell de Osona – Wikipedia, la enciclopedia libre

Bronnen:

Bron 1: Bellon I van Carcassonne – Wikipedia. Bron 2: Bello van Carcassonne – Wikipedia. Bron 3: Lijst van graven van Carcassonne – Wikipedia. Bron 4: Wilfred de Harige – Wikipedia. Bron 5: Sunifried – Wikipedia. Bron 6: Sunifred I van Barcelona – Wikipedia Bron 7: Borrell van Osona – Wikipedia. Meer info: CATALONIA (fmg.ac) en TOULOUSE NOBILITY (fmg.ac)

Geschreven en samengesteld door Lisanne Imholz-Komijn – juli 2023 Copyright.